7 Ekim 2009 Çarşamba

"Yabancı" Ekrem Dağ | Yabancı Gurbetci

Turkcell Süperlig'de hakettiği önemi ve takdiri görmeyen futbolculardan biridir Ekrem Dağ. Geçen sezon Beşiktaş'ın şampiyonluğunda önemli bir pay sahibiydi. Bu sezon geçirdiği sakatlık sonrasında yanlış yerde oynatılarak tam verimli oynadığını düşünmüyorum. Buna rağmen Avusturya Milli Takımı kadrosuna çağrılması onun adına güzel bir gelişme. Yıllarca top koşturduğu Avusturya'da Ekrem'e ilgi bir hayli fazla. Beşiktaşlı futbolcu Laola1 Internet Portalına güzel bir röportaj vermiş. İlgilenenlere tercümesini yollarım. Ancak değinmek istediğim konu, Ekrem'in röportaj boyunca bir yabancı futbolcu gibi konuşması. Türk statüsünde oynayan, dış görünüşü, ismi, konuşması, vs. gibi konularda Türk olduğu tartışılmayan Ekrem'in, bir yabancı futbolcunun, Türkiye'de çektiği zorluklar ve yaşadığı tecrübeler hakkında konuşması ilginç bir durum. Burada eleştirim Ekrem'e değil kesinlikle. Bu tarz röportajlara sık sık rastlar oldum. İlk başlarda gurbetçi futbolcuların bazı açıklamlarını eleştirirken, şimdi her geçen gün "acaba Türkiye'de gurbetçi futbolculara diğer yabancılar gibi ayrı gözle mı bakılıyor?" sorusu gelmiyor değil aklıma. Türkiye'de yerli statüsünde oynayıp da Türk "sayılmayan" oyuncuların sayısı az değil. Özellikle Anadolu kulüplerinde birçok futbolcunun zorluk çektiği bilgileri devamlı geliyor. Mutlaka yurtdışı kültürü ile büyüyen gurbetçilerin de çaba sarfetmesi gerekiyor ayak uydurmak için ama yinede bu Türkiye'de - sadece sporda değil - kanayan bir yaranın olduğunu düşünüyorum...

2 yorum:

  1. Güzel bir tespit, paylaştığın için teşekkürler.

    Ekrem gerçekten de hakkı yenmiş oyunculardan biri, aslında futbol altyapısı çok sağlam bir oyuncu, iki kanatta da oynayabilir, çok sevmese de ortasahada ön libero olarak kullanılabilir, orta yapar, şut atar, kısacası futbol fundemental'ı kuvvetli bir oyuncudur. Fakat "biz"den olmadığı için hep 2. plandadır.

    Beşiktaş'ta benzer bir problem Aydın için de geçerliydi. Hertha Berlin'in altyapısından yetişip çok genç yaşta Beşiktaş'a ve Türkiye'ye gelen Aydın, fazla açıksözlü olmasının bedelini sürgüne gönderilerek ödedi.

    Garip bir ruh hali içindeyiz gibi geliyor bana, hem gurbetçi diye ötekileştirdiğimiz bu oyuncuların bizim milli takımda kayıtsız şartsız oynamasını istiyor, tam tersi olunca oyuncuyu üstü kapalı şekilde vatan hainliği ile itham ediyoruz, hem de bu oyuncular bir şekilde milli takım'a ya da türkiye'ye gelince de onlara uzaydan gelmiş gibi yaklaşıyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Volkan, güzel yorumun icin tesekkürler. Sana kesinlikle katiliyorum. Türkiye'nin ve Türk takimlarin Avrupa kupasi maclari sonrasi Almanya'da bayraklarla tur atip, yinede Türk Milli Takimini tercih etmeyen genc futbolcular tanidim. Burda bir problem var gercekten. Bu cocuklar Türk, Türk olmaktan da gururlular ama maalesef ikinci sinif muamelesi görüyorlar. Gurbetci denilen ilettin ta kendisi oldugum icin onlari cok iyi anliyorum :)

    YanıtlaSil