6 Ekim 2009 Salı

Bundesliga Yıldızları: Jerome Boateng

Bundesliga'nin genç ve yeni yıldızlarını tanıtmaya devam edelim. Thomas Müller ile başladık, Jerome Boateng ile devam edelim. Aslında sıra Levan Kenia'ya gelmişti ama güncellik açısından Boateng'i tanıtmak daha doğru. Almanya Milli Takımı'nın hayati Rusya deplasmanı öncesi, Milli Takım Teknik Direktörü Joachim Löw'ün kadrodaki süpriz ismi Hamburg'da oynayan Jerome Boateng oldu. Henüz 21 yaşındaki oyuncu, son U21 Avrupa Şampiyonası'nda, Almanya'nın kupayı almasında büyük rol oynadı. Boateng, defansın her yerinde ve orta sahada oynayabiliyor, ancak en iyi verimi stoperde alındığını söylemek lazım. Aslında Boateng için yeni yıldız demek ne kadar doğru tartışılır. Henüz 18 yaşındayken Bundesliga'da ilk adımlarını attı, o dönem Almanya'nın önemli yeteneklerini yetiştiren Hertha BSC Berlin'de kadroya girmeyi başardı. Yinede herşey gülpembe gitmedi ilk döneminde, saha dışı imajı nedeniyle de tartışıldı.
Hertha'da oynayan ve daha sonra Tottenham, Dortmund ve şimdilerde Portsmouth'da oynayan abisi Kevin-Prince Boateng ile "hip hop kardeşler" olarak anıldılar. Dış görünüşleri olarak gerçekten Amerikan filmlerindeki klişe rapçilere benzeselerde, iki kardeşin farklıydı. Jerome, Berlin'in sakın semtlerinden biri olan Charlottenburg'da annesi ve ablasıyla büyüdü, sağlıklı bir okul eğitimi aldı. Abisi ise annesinden ayrı yaşayan babasıyla, kriminalizmin daha fazla olduğu ve eğitim seviyesinin daha düşük olduğu Wedding'de büyüdü. Jerome o dönemleri anlatıyor: "Abimin gençliği daha zordu. Ben 16 yaşındayken profesiyonel olacağımı kafaya koymuştum, onun ilgi alanları farklıydı." Annesinin verdiği destek de bahse değer: "Okulum bitince, annem eğitimime devam etmemi istedi . Bende ona 'bana bir yıl ver, bu zaman içinde profesiyonel futbolcu olmazsam okumaya devam edeceğim' diye söz verdim. Kabul etti ve ben birkaç ay sonra Hertha'da oynamaya başladım."Jerome Boateng kısa zamanda gündeme oturdu. İkili mücadelelerde ve topu oyuna sokmakta başarılı, modern bir defans oyuncusu olarak dikkat çekti.
2007/2008 sezonu öncesi Hamburger SV kulübü teklif yapınca, genç oyuncu Hamburg yolunu tuttu. Hem Huub Stevens döneminde hemde Martin Jol yönetiminde devamlı oynadı, ancak Hollandalı Teknik Adamın Boateng'i daha çok bek olarak kullanması, oyuncunun verimini düşürdü ve hatta geçen sezon UEFA Kupası'nda Galatasaray - Hamburg maçlarında zorluk çekerek, ikinci maçta penaltı yaptırmıştı. Boateng'in mevkii, Hamburg'un başına Bruno Labbadia'nın geçmesiyle değişti. Alex Silva ve Bastian Reinhardt gibi oyuncuların sakatlıkları da biraz sebep olsa, Boateng defansın göbeğinde oynayıp, 2009/2010 sezonunun en dikkat çekici isimlerinden biri oldu şimdiden. Bu Milli Takım Teknik Direktörü Löw'ün de gözünden kaçmadı ve bu oyuncuyu A Milli Takım'a davet etti. Ancak "bu davet Boateng'in teknik gelişimi dışında kişisel değişimi yaşamasaydı gelir miydi" sorusunu beraberinde getirdi. Boateng'in Hamburg döneminde sakinleştiği, daha pozitif bir görüntü verdiği bir gerçek. Milli Takım'in stoperde Per Mertesacker'in yanına iki yıldır aradığı isim Boateng olacak mı, zaman gösterecek...

Bundesliga Yıldızları: Thomas Müller

0 Okur Yorumu:

Yorum Gönder