24 Aralık 2009 Perşembe

Zihniyet Farkı: Rijkaard ve Daum

Kısa zaman içinde hem Galatasaray hemde Fenerbahçe stresi çok fazla olmayan maçlar oynadılar. Galatasaray, Sturm Graz ve Trabzonspor maçlarında, Fenerbahçe de Sheriff ve Altay maçlarında rotasyon yapma şansını yakaladı. Christoph Daum, nispeten daha kolay maçlara çıkmasına rağmen yedi dakikalık Abdülkadir Kayalı dışında başka genç bir oyuncuya şans vermedi. Diğer tarafta Frank Rijkaard, Çetin Güngör, Serdar Eylik, Alparslan Erdem, Caner Erkin ve son olarak Berkin Arslan gibi genç oyunculara forma verdi. Galatasaray, Trabzonspor ile oynanan Kupa maçını kazanır veya kazanmaz, burada daha önemli olan Teknik Direktörün böyle bir maçta bu oyunculara şans vermesi. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Teknik Direktörleri arasındaki fark, hatta kulüplerin futbol idaresi mantalite farkı bu maçlarda tekrar ortaya çıktı. Daum, teknik açıdan en az Rijkaard iyi bir teknik direktör, belki fazlası bile vardır ancak Daum, üç puan ve uzun vadeli kupa hedefinden baska birsey görmezken, Rijkaard ve onun arkasındaki mantalite, puan dışında birşeyleri kazanma uğraşında. Bunun bir örneği sadece bu maçlar degil, son olarak Galatasaray'in altyapısının başına Evert van Derks getirilmesi ve devamında gelişen olaylardır. Altyapı konusunda rakiplerine göre zaten daha iyi bir konumda olan Galatasaray'ın buna rağmen yaptığı hamle önemli. Burada van Derks'ın Çetin'i ve Berkin'i keşfettiğini söyleyerek, Galatasaray'da yıllardır emek veren ve bu futbolcuları yetiştiren altyapı hocalarının emeğine haksızlık etmeyeceğim ama önce Rijkaard ve sonra van Derks ile aranan cesaret kulübe ayak bastı. Uzun zamandır var olan yetenekleri artık gören ve daha önemlisi doğru kullanabilen bir zihniyet kulübün başında. Genele girdik, güncel maçlarla bitirelim. Fenerbahçe'nin haftalarca yok sayılan genç (!!!) yıldızı Özer Hurmacı, yeni bir idol olma yolunda Altay maçında önemli bir adım daha attı. Umarım başarılı olur, bunu hakeden bir yeteneği var. Galatasaray - Trabzonspor maçı için yukarda yazdıklarımın dışında Trabzonspor için diyebileceğim tek şey var: Ya noel tatili olmasaydı?

3 yorum:

  1. Şenola Trabzon, Şenola olurdu Fatih. Kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Özer Genç Özer yolunda ilerliyor. 86'lı bu arkadaş. Bu yaşa kadar youtube oyuncusu diye itham ediliyordu Antu'da, şimdi Arda Turan'dan daha yetenekli oldu. Bu saatten sonra cacık olmaz. Alex futbolu bıraksa yeni yabancı alırlar. Bu yüzden Özer falan hikaye.

    YanıtlaSil
  3. Ozer'i izle oyle konus sevgili artis Anıl:D canlı izlemekten bahsediyorum. Sırf rakipte diye bok atıyorsun. Bizde olsa methiyeler duzerdin.:)

    YanıtlaSil