31 Aralık 2010 Cuma

Bundesliga Türkleri 2010

2010 yılı, Bundesliga’da oynayan birçok Türk futbolcusu için oldukça başarılı geçti. Borussia Dortmund’ta oynayan Nuri Şahin zirve yaparken, Nürnberg’in iki genç oyuncusu İlkay Gündoğan ve Mehmet Ekici dikkat çekti, ancak en büyük süprizi belki de Wolfsburglu Tolga Ciğerci yaptı.

İşte Bundesliga’nın 2010 Türk Futbolcuları raporu:

Nuri Şahin (Borussia Dortmund): Teknik Direktör Jürgen Klopp’un gelmesiyle büyük bir çıkış yakalayan Nuri Şahin, geçen sezon üst düzey bir performans gösterdikten sonra, bu sezon iyice zirve yaptı. Sezon başlamadan „Bundesliga’nın en iyi 6 numarası olmak istiyorum“ açıklaması ile iddiali bir giriş yapan Nuri, ligin ilk yarısında sadece 6 numaraların değil, Bundesliga’nın en iyi oyuncusu olmayı başardı. Orta sahadaki partneri Sven Bender ile birlikte, lider Dortmund’un merkezinde oyunu hem defansif hemde ofansif anlamda yönlendiriyor, attığı önemli goller ile büyük katkı sağlıyor. Özellikle serbest vuruşlarında büyük gelişme gösteren Nuri, 2011’de de Jürgen Klopp’un en önemli kozu olacak. Merakla beklenen bir konu ise, Nuri’nin sezon sonunda neler yapacağı. Bayern Münih ile adı anılmaya başlayan Nuri’ye, İngiltere’den de teklifler olduğu söyleniyor. Özellikle Arsene Wenger’in yıllardır sıkı bir Nuri taraftarı olması, Arsenal’i devamlı gündeme getiriyor. Ancak Dortmund yönetimi de sözleşme uzatma konusunda iddialı.

Yasin Öztekin (Borussia Dortmund): Dortmund’un yeteneklerinden biri, ancak Jürgen Klopp’un henüz gözüne girmeyi başarmadı. Daha çok 4. ligde oynayan Dortmund II’nin kadrosunda yer alan Yasin’e sezon başında bazı teklifler gelmesine rağmen, transferi gerçekleşmedi. Hücum bölgesinde oynayan Yasin’in kısa vadeli kadroya girme şansı gözükmüyor. Kiralık gidebilir.

Burak Kaplan (Bayer Leverkusen): Galatasaray’da bir zamanlar oynayan Bruno Quadros’u hatırlattı bu sezon 20 yaşındaki Burak Kaplan. Yetenekli oyuncu, ligde hiç forma giyemezken, Europa League’de dört maçta görev aldı. Leverkusen Teknik Direktörü Jupp Heynckes’in önemle üzerinde durduğu Burak, yoğun rekabet savaşında henüz kendisine fazla yer bulamadı. Türk Ümit Milli Takımı oyuncusu olan Burak, Bayer Leverkusen’in yıllarca başvurduğu ve başarılı olduğu kiralık yönteminde takımından ayrılıp, oynayabileceği bir kulüpte oynaması gündemde. St. Pauli’nin, kanat oyuncusu ile ilgilendiği söyleniyor.

Hamit Altıntop (Bayern Münih): Sezon başında sözleşmesini bir yıl daha uzatan Hamit, hem sakatlık yüzünden hemde kadro rotasyonunda geri planda kaldığı için, yine çok fazla forma şansı bulamamıştı ilk etapta. Bayern’de artan sakatlıklar sonrası kadroya girmeyi başaran Milli oyuncu, her geçen hafta formunu arttırdı, ancak Franck Ribery ve Thomas Müller’in dönüşü ile yine yedekler arasında buldu kendisini. Teknik Direktör Louis van Gaal ile yıldızı bir türlü barışmayan Hamit’i, son haftalarda yine sakatlık durdurdu. Sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan Hamit’in, geleceği ile ilgili planlaması merak konusu. Daha önce Türkiye transferine sıcak bıkmayan Hamit’in bu konuda fikir değiştirdiği, gelen iyi bir teklifte bunu değerlendirmeye alabileceği konuşuluyor. Ancak Avrupa piyasasında da halen iyi bir ismi olan Hamit’i İtalya ve İspanya’da isteyen kulüpler var. Devre arasında transfer ihtimali gözükmese de, sezon sonunda Hamit ile Bayern’in yolları ayrılacağı artık kesin gibi birşey.

Deniz Yılmaz (Bayern Münih): Türk Ümit Milli Takımı’nın yıldızı Deniz, Bayern’de patlamayı halen bekliyor. Alman kulübünün ikinci takımında banko oynayan forvet oyuncusu, Bundesliga kadrosuna bir türlü giremiyor. Bayern II Antrenörü Hermann Gerland’ın en sevdiği talebelerden biri olan Deniz, Louis van Gaal’ın tek forvetli sisteminde yedekler arasında bile yer bulması bir hayli zor. Ancak Bayern Münih’in bu duruma rağmen transfer konusunda olumsuz davranması, genç futbolcuyu çıkmasa sürüklüyor. İngiltere’den sezon başında ciddi teklifler alan Deniz’e transfer izni çıkmadı. Yine Türkiye’den özellikle Trabzonspor’un 21 yaşındaki futbolcu ile uzun zamandır ilgilendiği biliniyor. Sezon sonunda Bayern’deki durumu değişmez ise, Deniz Yılmaz, transferi için daha ısrarcı olması bekleniyor.

Ömer Toprak (SC Freiburg): Geçirdiği go kart kazası nedeniyle aylarca spordan uzak kalan Ömer, bu sezon Bundesliga’da tam bir dönüş yaşadı ve iyi bir sezon geçiren Freiburg’da takımın bankoları arasında yer alıyor. Ancak Ömer’in yıldızlaştığı dönemlerdeki formundan uzak olduğu bir gerçek. Almanya ile Türkiye arasındaki gurbetçi futbolcu savaşının en önemli isimlerinden biri olan Ömer’e halen iki ülke Federasyonu yoğun ilgi gösteriyor. Hatta Milli Takım Teknik Direktörü Güüs Hiddink, Ömer’i canlı olarak birkaç kez izledi. Ömer’in bu konudaki tavrı ise, oldukça şaşırtıcı ve günümüz futboluna değişik bir soluk getirmeye aday: „Su an gerçek formumdan öyle uzağım ki, ne Almanya ne de Türkiye Milli Takımı’nda forma giymeyi haketmiyorum.“

Halil Altıntop (Eintracht Frankfurt): Sezon başında Eintracht Frankfurt’da kızışan forvet savaşından şanslı bir şekilde sıyrılmayı başarmış bir isim Halil Altıntop. Tek forvet mevkii için Theofanis Gekas, İoannis Amanatidis ve Martin Fenin ile yarışan Halil’in imdadına Teknik Direktör Michael Skibbe yetişti. Türk oyuncuyu orta sahaya çeken Skibbe, Halil’in güçlü fiziğinden ve yoğun koşu potansiyelinden oldukça memnun. Frankfurt taraftarının gol beklentisi yüksek olsa da, Halil’in gerçek bir forvet olmadığı gerçeğini yavaş yavaş onlarda anlamaya başladı. Gelen birçok teklife rağmen, geçen sezonun ikinci yarısında kiralık olarak forma giydiği Frankfurt’da kalmayı tercih eden Halil, doğru karar verdiği görülüyor. Milli Takım’daki geleceği ise Guus Hiddink’in tavrına bağlı. Hollandalı hocanın, Frankfurt’da olduğu gibi Milli Takım’da da orta saha oyuncusu olan bir Halil Altıntop’u düşünürse, bu oyuncudan burada yararlanabilir.

Cenk Tosun (Eintracht Frankfurt): Almanya’nın en yetenekli forvetlerinden biri olan Cenk, Eintracht Frankfurt’un Bundesliga kadrosunda kendine yer bulamıyor. Tek forvetli sistemde Gekas, Amanatidis, Fenin ve Halil Altıntop’un ardından beşinci isim olan Cenk’in, devre arası yada en geç sezon sonunda kiralık olarak bir transferi söz konusu. Türkiye’den Gaziantepspor ve Galatasaray’ın ilgilendiği 20 yaşındaki oyuncuyu, Frankfurt kulübü daha çok gelecek için düşünüyor.

Ümit Korkmaz (Eintracht Frankfurt): 2008 Avrupa Şampiyonası yıldızı Ümit Korkmaz, Frankfurt’daki başarısız döneminin sonuna geldi. Devre arası transferine kesin gözüyle bakılan Ümit, Michael Skibbe’nin oyun sistemine uymuyor. Birçok sakatlık geçiren Ümit’e tekliflerin çok olduğu da söylenemez. Kariyerinin belki de en zor dönemini geçiyor.

Ramazan Özcan (1899 Hoffenheim): Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında Beşiktaş forması giyen Ramazan Özcan, geri döndüğü Hoffenheim’da da forma şansı bulamadı. Tom Starke, Daniel Haas ve Jens Grabl’in gerisinde dördüncü kaleci olan Ramazan, bu sezon iki maçta yedek soyundu. Büyük bir ihtimalle Avusturya’ya geri dönecek.

Tunay Torun (Hamburger SV): 2010 yılı Tunay için iyi başlasa da, 2010/2011 sezonu genç oyuncu için hiç de iyi geçmedi. Çapraz bağlarının kopması sonucu aylarca sahalardan uzak kalan Tunay, düzelme döneminden sonra kriz yaşayan Hamburg’da çok fazla forma şansı bulamadı. Sadece iki maçta görev alan Tunay, hala taraftarın gözdesi, ancak Tunay’ın forma rekabetinde geri planda kalması, futbolcuyu yeni arayışlar içine sürükleyebilir. Sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan genç oyuncu ile Galatasaray ilgileniyor. Hem kanatlarda hem forvette oynayabilen Tunay, geçtiğimiz günlerde Milli Takım konusunda tercihini Türkiye’den yana kullandığını açıklamıştı.

İlkay Gündoğan (1. FC Nürnberg): Teknik Direktör Michael Oenning, Nürnberg’den ayrılalı bir hayli zaman geçse de, genç hocanın izleri Nürnberg’in kadrosunda bugün halen görülüyor. Genç bir takım kuran Oenning, Bochum’un altyapısından getirdiği İlkay Gündoğan, Bundesliga’nın en yetenekli isimlerin arasında yer alıyor. Geçen sezon başlayan yükselişini, bu sezon birkaç kademe yükseltebilen İlkay, transfer piyasasının da önemli yıldızlarından birtanesi. Sezon başında Leverkusen ve Hoffenheim’dan resmi teklifler alan orta saha oyuncusu, İngiliz devleri Manchester United ve Manchester City tarafından izleniyor. Özellikle ManUnited’in yakın zamanda ciddi bir teklif sunması bekleniyor. Ancak İlkay bütün bu gelişmelerin aksine Nürnberg’de kalıp, gelişmini devam ettirme düşüncesinde - hatta 2012 yılında bitecek olan sözleşmesini uzatmak için kulübüyle olumlu görüşmeler içerisinde. Almanya ve Türkiye’nin gurbetçi oyuncu yarısında Mesut Özil’den sonra en büyük savaş İlkay için yaşanacak gözüküyor. Almanya’nın bir adım önde olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Mehmet Ekici (1. FC Nürnberg): Bayern Münih’ten sessizce Nürnberg’de kiralanan Mehmet Ekici, adeta büyük bir gürültü ile Bundesliga’nın gündemine oturdu. Yakın arkadaşı olan İlkay ile orta sahada oyunun yönünü belirleyen Mehmet, üstün oyun zekası, gelişmiş tekniği ve olumlu pas trafiği ile dikkat çekiyor. Bayern Münih Teknik Direktörü Louis van Gaal’ın gelecek sezon kadrosuna görmek istediği Mehmet, yeni Breno olma yolunda emin adımlar atıyor. Brezilyalı oyuncu, Mehmet gibi Bayern’den Nürnberg’e kiralanmış, başarılı olduktan sonra Bayern’de banko olmayı başarmıştı. İlk yarının son haftalarına doğru yorgunluk belirtileri gösteren Mehmet, çok kısa bir düşüş döneminden sonra tekrar kadroya girip, sezon başındaki formuna ulaştı.

Tolga Ciğerci (VfL Wolfsburg): Belki de Bundesliga Türklerinin en süpriz ismi; sezon başında bazı hazırlık maçlarında A takımda forma giyen Tolga, süpriz bir şekilde Steve McClaren tarafından ilk yarının son döneminde Bundesliga’da da süre almaya başladı ve hatta kadronun değişmez isimlerinden birtanesi oldu. Wolfsburg menajeri Dieter Hoeness, orta sahanın ortasında oynayan Tolga’ya profesyonel sözleşme imzalatıp, maaşında iyileştirme yaptı. Sportif krizde olan Wolfsburg’un parlayan tek ismi olan Tolga’nın, Wolfsburg’un gelecek yıllarda önemli bir kozu olmaya aday. Almanya U20 Milli Takımı’nda oynayan genç oyuncuyu, Türk yetkililer de uzun zamandır takip ediyor.

Onur Ayık (Werder Bremen): 20 yaşındaki hücum oyuncusu, sezon başında takımın yıldız adaylarından birtanesiydi, ancak Bremen Teknik Direktörü Thomas Schaaf, Onur’a sadece birkez Bundesliga’da forma verdi. Hugo Almeida’nın Beşiktaş’a transfer olması, Onur’un lehine bir gelişme olabilir. Yeni bir forvet transferi konusunda henüz kesin bir karara varamayan Bremen yönetimi, genç oyunculara şans verme kararı alırsa, bu Onur’in lehine bir gelişme olabilir. Ancak Genç Türk Milli Takımlarında oynayan Onur’un en üst seviyede oynaması için, biraz daha gelişme göstermesi gerekiyor.

Deniz Naki (St. Pauli): Bayer Leverkusen’den önce kiralanıp, sonra bonservisi ile transfer edildi. Bundesliga’ya çıkma yolunda, St. Pauli’nin önemli bir silahı olan Deniz, Bundesliga’da henüz istenilen başarıyı gösteremedi. Geçen sezonun kredisi ile ligin ilk haftalarında devamlı oynayan kanat oyuncusu, daha sonra formasını kaptırdı. Ligde henüz golü ve asisti yok, ayrıca disiplinsiz hareketleri ona pahalıya patladı. Son haftalarda bu yüzden kadrodisi bile kaldı, ancak Teknik Direktör Holger Stanışlawski, sevdiği bir talebesi olan Deniz’e yeni bir şans vermeye hazır.

Taner Yalçın (1. FC Köln): Galatasaray’ın gündeminde olan Taner, eski Teknik Direktör Zvonimir Soldo’nun göz bebeklerinden birtanesiydi. Sezonun başı kampının yıldızı olduktan sonra, Bundesliga’da da iyi bir başlangıç yapan Taner, daha sonra takımın kötü sonuçları ile beraber düşüş yaşadı. Teknik Direktör değişimi ise, en çok orta sahanın merkezinde görev alan oyuncuyu etkiledi. Frank Schaefer, altyapıdan tanıdığı Taner’i kadrosunda hiç düşünmedi ve bu durum, Taner’i yol ayrımına getirdi. Transferi için izin isteyen Almanya Ümit Milli Takımı oyuncusu, olumlu yanıt aldı. Köln, Borussia Dortmundlu Tamas Hajnal ile söz kesmesi, Taner’in gidiş yolunu iyice açtı. Devre arasında transfer olmaması süpriz olur.

Serdar Taşçı (VfB Stuttgart): 2010 yılı onun yılı değildi. Dünya Kupası’nda sadece üçüncülük maçında 20 saniye forma giyen Serdar, kulübü Stuttgart’ın kötü gidişatından çok etkilendi. Üç kez Teknik Direktör değiştiren Alman kulübünde, çok istikrarsız bir sezon geçiren oyuncuların başında Serdar Taşçı geliyor. Lig başlamadan Hamburg’a transferi gündeme gelen genç oyuncu, ilk etapta gitmek istemişti, ancak izin alamayınca Stuttgart’da kaldı. Yeni Teknik Direktör Bruno Labbadia ile yeni bir çıkış şansı var ama sezon sonunda bir hava değişimi, olasıkların arasında her geçen gün kuvvetleniyor.

Yazı ntvspor.net'te de yayınlanmıştır.

29 Aralık 2010 Çarşamba

Katar Pastası yiyen var mı?

Katarlı Pastacılar, 2022 Dünya Kupası'nın memleketlerine verilmesine çok sevinmiş olacak ki; tuhaf bir rekor kırmışlar.


Katar şeklindeki Pastanın verileri:
  • 7,96 x 3,89 Metre
  • 25 Pastacı
  • 1176 yapım süreci
  • Resmi görünce canı pasta çeken sayısız insan evladı

20 Aralık 2010 Pazartesi

Gomez'den saygı ve sevgilerle...

"Eski takımıma saygımdan dolayı ilk golümde sevinmek istemedim. Yinede bana küfür edildi, düşmanlık yapıldı. Saygıyı göremeyince, ikinci ve üçüncü golümde sevindim. Stuttgart'a küme mücadelesinde başarılar!"
(Eski takımı VfB Stuttgart'a 3 gol atan Bayern Münih forveti Mario Gomez'in maç sonu açıklaması)

19 Aralık 2010 Pazar